#LunaFemeilorFANtastice: Interviu Luminița Tocitu, Online&Customer Service Manager
Luna martie a fost cu și despre #femeiFANtastice, a fost despre aducerea-aminte a importanței “femeilor din viața noastră”, dar mai mult de atât, a fost despre a oferi femeilor o voce și o poziție autentică în care să se exprime.

În această lună, colegele din echipa FAN au preluat „microfonul” și ne-au împărtășit o mică parte din experiența lor personală.Î: Ce îți place la jobul tău?

R: Diversitatea. Nicio zi nu seamănă una cu cealaltă. Zilnic ori învăț eu ceva nou ori învăț pe cineva ceva nou, pentru că îmi doresc să fiu un lider de succes, îmi doresc să ajut la construirea unei lumi mai bune în care oamenii se trezesc și vin cu drag la locul de muncă, o lume în care oamenii sunt fericiți și împliniți. O metodă de creștere este să încerci să înveți pe cineva ceva. Atunci îți dai seama cât de puține știi.Î: Care a fost cea mai mare provocare sau obstacol pe care l-ai întâmpinat și l-ai depășit la job?

R: Începutul pandemiei a fost o adevarată provocare. În acea perioadă toți oamenii erau bulversați, panicați și speriați și a trebuit să-mi gestionez corect emoțiile, astfel încât să-i pot ajuta și pe cei din jurul meu – angajați și clienți. Coronavirusul ne-a obligat să îndrăznim mai mult, să ne depașim temerile și limitele, astfel că, într-un timp foarte scurt am găsit soluții extraordinare pentru a ne continua activitatea. Am avut nevoie de multă putere și curaj ca să le pot dărui înțelegere, încredere și credință.Î: Ce e dificil pentru o femeie în mediul în care lucrezi și cum ai vrea să schimbi asta?

R: Egalitatea dintre femei și bărbați este o valoare fundamentală. Toate femeile ar trebui să se bucure de egalitate în drepturi și să nu le fie teamă că vor fi hărțuite sau maltratate. Nu ar trebui să existe nicăieri o lume care e numai a bărbaților sau numai a femeilor. Cineva spunea “că există o femeie la originea tuturor marilor realizări”. Dacă există bărbați care spun că sunt mai buni decât femeile și încearcă să le submineze încrederea în ele și autoritatea, aceștia au o mare doză de misoginism. Eu ma simt privilegiată și sunt recunoscătoare că am în jurul meu persoane care mă respectă și îmi apreciază activitatea și tot ceea ce am reușit să fac până acum pentru firmă. Nu poate contesta nimeni contribuția femeilor pentru că nu are cum.Î: Care sunt motivele pentru care te bucuri că ești femeie?

R: Nu mi-a plăcut dintotdeauna să fiu femeie. În copilărie mi-am dorit din tot sufletul să fiu băiat. În primul rând pentru că am aflat că asta și-ar fi dorit tata și aveam sentimentul că l-am dezamăgit și apoi, pentru că dintotdeauna am fost mai rebelă și mai neconformistă. Astăzi, dacă stau să mă gândesc, îmi place că sunt femeie, prețuiesc fiecare clipă, mă prețuiesc pe mine și mă accept așa cum sunt. Îmi place că pot să fiu sensibilă, romantică sau iubitoare și plină de compasiune. Mă bucur că sunt femeie și deși par o persoană mai dură, sunt dintotdeauna sensibilă la tot ceea ce e frumos în jurul meu și sunt mereu gata să sar în ajutorul cuiva. Simt oamenii buni și frumoși, simt foșnetul frunzelor pe aleile din parc, simt culorile și frumusețea florilor, simt cât de abundentă și de minunată e fiecare zi din viața mea. Și pentru că am o latură artistică, de multe ori încerc și uneori reușesc să transpun această frumusețe pe o pânză de canvas.Î: Care sunt femeile pe care le admiri și de ce?

R: Regina Victoria – regina Regatului Unit, care a domnit timp de 63 de ani, fiind a doua cea mai lungă domnie din istoria țării. În timpul domniei sale a fost abolit sclavismul din toate coloniile britanice, a realizat reforme asupra condițiilor de munca și a militat pentru schimbări politice, culturale și militare. Prințesa Diana de Wales – o femeie carismatică, elegantă, plină de compasiune și în același timp puternică. Ca să înțelegi de ce le admir, o să-ți spun un citat: Mii de lumânări pot fi aprinse pornind de la una singura, iar viața lumânării nu va fi scurtată. Fericirea nu se va împuțina niciodată dacă o veți împărți. – BUDDHA Compasiunea, iubirea, altruismul nu sunt doar niște componente religioase. Compasiunea este calea către o lume mai bună. Eu cred că mulțumirea, bucuria și fericirea sunt țelurile supreme ale vieții. Cooperarea și colaborarea nu vin prin forță, ci prin respect reciproc.Î: Ce ai vrea să vezi schimbat în societate în jurul tău?

R: Cred că pentru a face față provocărilor actuale, oamenii ar trebui să-și dezvolte simțul responsabilității. Suntem cu toții implicați în ceea ce se întâmplă și fiecare dintre noi ar trebui să învețe să lucreze, nu doar în beneficiul propriu, ci și în beneficiul întregii omeniri.Î: Ai vreun sfat pentru femeile care lucrează sau și-ar dori să lucreze într-o industrie predominant masculină?

R: Le-aș spune să nu uite să viseze, pentru că visul este motorul pentru versiunea noastră cea mai bună. Și le-aș mai spune că pentru a avea putere trebuie să câștige respectul celorlalți. Ce este de fapt puterea? Puterea e capacitatea de a ne lăsa amprenta asupra lumii. Puterea există și definește viața de zi cu zi a oricui. Puterea ne este dată de ceilalți. Coco Chanel spunea că eleganța nu înseamnă să ieși în evidență, ci să rămâi în amintire. Tot asa e și cu puterea.